I den anledning handler TEGNEFILMPODCASTEN om en meget oplagt Disney-blu-ray-nyhed, nemlig Anders Ands julefavoritter der samler hele 10 klassiske kortfilm fra perioden 1935-50 i smuk hi-def-kvalitet. Og i forlængelse af den udgivelse synes jeg det var oplagt at kigge nærmere på selve karakteren "Anders And", hans baggrund og udvikling, hans psyke, hans karakterdesign, og ikke mindst Disneys sigte med den koleriske and. Med andre ord: TEGNEFILMPODCASTEN handler om Anders And.
Derfor kan du bl.a. høre et længere interview med tegnefilm- og tegneseriehistoriker samt Disney-ekspert, David Gerstein, i anden halvdel af denne episode af TEGNEFILMPODCASTEN. Det er David Gerstein der både klogt og underholdende guider os igennem alle detaljerne om Anders And.
Og i første halvdel af podcasten står den vanen tro på anmeldelser af aktuelle danske blu-rays. Her kigger David Bjerre fra DOBBELT D'S DEFINITIVE DVD-PODCAST forbi og julehygger og giver sin mening om filmene.
Derfor ser programmet for ep. 39 af TEGNEFILMPODCASTEN ud som følger:
- 0:00:00 Intro
- 0:04:13 Anmeldelse: Pixar Short Films Collection 2
- 0:08:01 Anmeldelse: Laputa — Slottet i himlen feat. gæsteanmelder David Bjerre
- 0:19:41 Anmeldelse: Madagascar 3 — Eftersøgt i hele Europa feat. gæsteanmelder David Bjerre
- 0:29:57 Anmeldelse: Modig feat. gæsteanmelder David Bjerre
- 0:46:24 Interview med David Gerstein del 1: Anders And kommer til verden + Anders Ands psyke + Disneys sigte med Anders And
- 1:03:22 Interview med David Gerstein del 2: Anders Ands karakterdesign + designudvikling + Anders Ands popularitet i Nordeuropa
- 1:20:17 Anmeldelse: Anders Ands julefavoritter
- 1:23:01 Outro: Glædelig jul og godt nytår!
Til daglig anmelder David Bjerre film sammen med Dennis Rosenfeld i DOBBELT D'S DEFINITIVE DVD-PODCAST, men d'herrer er også begyndt at producere deres egne kommentarspor. Det startede for sjov med et kommentarspor på dansk til Madagascar men nu gør de det "rigtigt" på engelsk.
Her er links, hvis du vil høre mere til Dobbelt D:
- Dobbeltd.dk, officielt website, hvor du kan læse videre, streame podcastepisoder osv. osv.
- CommentariesOnFilm.com, blog med links, framegrabs og spændende ekstramateriale til DobbeltD's kommentarspor.
- Madagascar-kommentarsporet kan hentes her.
David Gerstein er animationshistoriker, tegneseriehistoriker, researcher, forfatter og redaktør med speciale i Disney. Han har bl.a. arbejdet med Leonard Maltin på flere af Walt Disney Treasures-dvd'erne. I øjeblikket redigerer og producerer han en række smukke tegneseriebøger indeholdende hele Floyd Gottfredson-samlingen af Mickey Mouse-tegneserier — komplet med ekstramateriale i form af historiske artikler, plakater og andet godt.
Følg med i David Gersteins arbejder her:
- Fantagraphics.com er forlaget der udgiver den komplette Floyd Gottfredson-samling.
- Ramapith: Prehistoric Pop Culture Blog er David Gersteins egen blog.
Anmeldelser af animationsfilm på blu-ray
Pixar Short Films Collection 2
Udsendt på dansk blu-ray af Disney d. 11. november:
Der er de kortfilm der leger med og udfordrer animationsmediet og også de mere mainstream kortfilm som "bare" er en opvisning i Pixars animationstekniske dygtighed og fortælleglæde. Eneste dryp malurt i bægeret er det håbløse menusystem på blu-rayen.
Laputa — Slottet i himlen
Udsendt på dansk blu-ray af Scanbox d. 27. november:
Dejligt miks mellem science fiction og fantasy. Hele den visuelle side er dybt betagede. Eventyrlig og gådefuld stemning. Laputa er en fantastisk film.
Madagascar 3: Eftersøgt i hele Europa
Udsendt på dansk blu-ray/dvd-combo af Paramount d. 11. december
Historien fungerer simpelthen ikke — det giver INGEN mening! Når man sidder og siger om en tegnefilm med talende dyr, at den føles urealistisk, så gør den noget forkert. Magen til støj og farver og larm skal man lede længe efter.
Modig
Udsendt på dansk blu-ray af Disney d. 4. december
Charmerende, fantastisk og overrumplende, men det er svært at se filmen som et helstøbt værk. Filmen skifter totalt genre i flere scener: Gotisk uhygge, overnaturlige elementer, zany humor. Helt afsindigt flot animeret.
Anders Ands julefavoritter
Udsendt på dansk blu-ray af Disney d. 3. november
Et kærkomment gensyn med de elskelige gamle kortfilm i flot blu-ray kvalitet — hvis man kan leve med at det er så som så med juleindholdet i samlingen.
Anders Ands første år
David Gerstein går i dybden med Anders Ands tilblivelse. Her er highlights i kronologisk rækkefølge:
- 1932: Walt Disney og Mickey Mouse (med stemme af Walt Disney) medvirker i radioshowet California Melodies på lokalstationen KHJ.
- 1933: Clarence Nash optræder med sine skægge dyreimitationer på KHJ: Han har en sketch-monolog hvor han spiller en kolerisk ged. Walt hører Nash og synes rigtig godt om ham, men synes hans imitation lyder mere som en and end en ged.
Clarence Nash |
- Senere i 1933: Walt inviterer Nash til at lægge stemme til andekarakteren i Silly Symphonies-kortfilmen "The Wise Little Hen". Anden får navnet Donald Duck / Anders And og er baseret på Nash's imitationer.
- Fortsat i 1933: Disney planlægger endnu en film med anden — det bliver til "Orphan's Benefit", der baserer sig 100% direkte på Nashs sketch-monolog med gede/ande-imitationen.
- Stadig i 1933: Sideløbende med at "The Wise Little Hen" og "Orphan's Benefit" planlægges, optræder Mickey Mouse og Anders And i et fælles radioshow, Hall of Fame på den landsdækkende radiostation NBC. Showet de optræder med lægger sig tæt op ad Clarence Nashs oprindelige monolog og peger direkte frem mod "Orphan's Benefit".
Plakater for Silly Symphonies-kortfilmen "The Wise Little Hen" og Mickey Mouse-tegnefilmen "Orphant's Benefit".
Hays Code
I interviewet fortæller David Gerstein om den såkaldte "Hays Code"s betydning for skabelsen af Anders And. Hays-koden var en slags moralsk selvcensur som Hollywood indførte i 1930 og som fungerede frem til 1968. Ideen var at filmselskaberne i Hollywood lagde bånd på sig selv og deres film i håbet om at tilfredsstille den massive modstand der havde rejst sig i 1920erne. I slutningen af 1920erne havde Hollywood et så dårligt ry og filmene blev anset for direkte ødelæggende for folks moral. Politikerne truede med sanktioner over for Hollywood, men det endte med at Hollywoods store producenter slog sig sammen og lavede en liste med alt det er ikke måtte optræde i en Hollywood-film — primært emner relateret til sex og vold. Hvis en karakter f.eks. overtrådte de her regler om sex og vold, skulle den pågældende karakter tydeligt "straffes" i løbet af filmen.
På den baggrund er det interessant at se at Disney indfører Anders And som makker til Walts yndlingskarakter, Mickey Mouse.
Anders Ands karakterdesign
I interviewet fortæller David Gerstein om Anders Ands karakterdesign og hvordan det udtrykker det som han er — en irriterende karakter med dårlig opførsel og negativ attitude. På den måde bliver Anders And en klar kontrast — også visuelt — til de mere velafbalancerede, runde og milde karakterer, f.eks. Mickey Mouse.
Til venstre: Anders And i "The Wise Little Hen" (1934).
Til højre: Anders And i "Orphan's Benefit" (1934).
De to kortfilm er planlagt samtidig, men har alligevel væsens forskelligt karakterdesign til Anders And — læg mærke tl fødder og næb. Det negative udtryk er dog tilstede i begge udgaver.
I tegneserierne frem til 1936 blev Anders And desuden farvelagt med gule fjer og sorte ben og fødder. I tegnefilmene vandt karakterdesignet fra "The Wise Little Hen" til gengæld hurtigt indpas.
I interviewet forklarer David Gerstein det skifte i karakterdesign som Anders And gennemgår omkring 1936: Disneys tegnere, læserne og seerne begynder simpelthen langsomt at identificere sig med andens frustrationer og opførsel. Det gør ham mere sympatisk, og sideløbende hermed sker der så en (ubevidst?) ændring af karakterdesignet: Det bliver mere rundt og rart at se på og appellerende til publikum.
I kortfilmen "Alpine Climbers" bliver forvandlingen ret tydelig, når man sammenligner Anders Ands karakterdesign i starten af filmen og så til sidst.
Framegrabs fra starten og slutningen af "Alpine Climbers" (1936).
Læg mærke til næbbets længde og form.
Både Mickey Mouse og Fedtmule gennemgår lignende udviklinger fra et ret dyrisk udseende med en iboende vildskab i deres karakterer til en pæn, afrundet karakter. Flere kommentatorer har påpeget det sjove i at de starter som uregerlige bondegårdsdyr men ender som civilizerede bedsteborgere der har bosat sig med hus og bil i forstæderne. Det kan godt ikke være at deres karakterdesign er helt vildt menneskeligt, men deres indre og selve animationen er blevet langt mere menneskeliggjort.
Mest tydeligt er det måske i Fedtmule-karakteren;
Til venstre: Den primitive Fedtmule i "Mickey's Firebrigade" (1935).
Til højre: Art Babbitts redesignede Fedtmule i "On Ice" (1935).
Og til sidst: "The Art of Skiing" (1949).
Næste episode af TEGNEFILMPODCASTEN
TEGNEFILMPODCASTEN holder nu juleferie i resten af december og hele januar, men vender frygteligt tilbage med nye interviews, nye anmeldelser og analyser osv. osv. i år 2013.
Episode 40 af TEGNEFILMPODCASTEN er derfor online og klar til download søndag d. 10. februar.
På genhør!
GLÆDELIG JUL OG GODT NYTÅR!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar