tirsdag den 2. april 2013

Anmeldelse:
De eventyrlige vogtere (2012)

DE EVENTYRLIGE VOGTERE
(RISE OF THE GUARDIANS, 2012)
Udgivet på dansk blu-ray 2. april 2013 af Paramount


Dreamworks prøver i deres nyeste animationsfilm at gå en både mere episk og poetisk vej end i deres tidligere skræddersyede HappyMeal-film. Det er først og fremmest godt at se, at Dreamworks kan og vil mere end bare kaste endnu en omgang Shrek eller Madagascar på banen, men De eventyrlige vogtere som den nyeste 3D-CGI-animationsfilm hedder på dansk ender desværre lige så forglemmelig som dens titel antyder.

I De eventyrlige vogtere møder vi julemanden, påskeharen, tandfeen, sandmanden (ham kalder vi jo så Ole Lukøje på dansk, kære oversætter!) og ikke mindst Jack Frost (Kjørmes Knud, hjælp!?) der slår deres overnaturlige kræfter sammen i forsøget på at bekæmpe Mørkemanden (bøhmanden, måske, kære oversætter!?), der sender mareridt ud til alle børn. 

Filmen er først og fremmest Jack Frosts origin-historie og historien om hvordan han bliver optaget blandt de øvrige vogtere. Det minder på mange måder om Avengers-filmen (2012), for julemanden & co. skal også lære at komme overens med deres forskelligheder og stå sammen. Samtidig er Mørkemanden alt for direkte modelleret over Harry Potter-universets Voldemort-skurk. Det kan godt være at Dreamworks er gået væk fra tidligere træffere som Shrek og Madagscar men det er tydeligt at De eventyrlige vogtere er planlagt og udført efter et Excel-regneark og en stribe fokusgruppe-interviews. Den er tænkt, forceret og mekanisk.


Men De eventyrlige vogtere er også en ucharmerende og tung omgang på grund af et kedeligt karakterdesign, der sætter sig direkte mellem de to berømte stole — det er ikke mainstream og Disney nok, men det er heller ikke weird og anderledes nok. Animationen og sansen for detaljer i nærbillederne fejler dog ikke noget.

Kender man godt De eventyrlige vogtere og var begejstret for den i biffen, så er Paramounts blu-ray bestemt anbefalelsesværdig. Billedkvalitet og lyden er selvfølgelig i top, men der er også en god portion ekstramateriale at give sig i kast med — fra spil til ungerne, over kommentarspor til lidt behind-the-scenes-featuretter.

Men De eventyrlige vogtere er og bliver altså en meget ueventyrlig børnefilm, som direkte er blevet fravalgt flere gange af filmens primære målgruppe her på matriklen. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar