fredag den 1. juni 2012

Ep. 28: Batman — Gotham KnightTEGNEFILMPODCASTEN lægger op til den sidste film i Christopher Nolans Batman-trilogi, The Dark Knight Rises der har dansk premiere d. 20. juli. Jeg har set nærmere på antologitegnefilmen Batman — Gotham Knight, der består af ialt 6 tegnefilm à ca. 8 minutters varighed. Filmen og dens kortfilm er strikket sammen efter samme princip som den anden animerede tie-in til en stor filmfranchise, The Animatrix (2003); det betyder at Batman — Gotham Knight er animeret af primært japanske animationsstudier, men at den overordnet er produceret af Warner Bros. og med Emma Thomas — Christopher Nolans kone — som executive producer. Måske netop derfor matcher tegnefilmenes storyline og mood så fint med Nolans Batman-film — de danner faktisk bro mellem Batman Begins (2005) og The Dark Knight (2008).
       Det er ikke alle 6 kortfilm der står sig lige godt, men ideen med at lave en fusion mellem japansk anime og Batman-universet er til gengæld rigtig god. Den lykkes bedst i Shojiro Nishimis "Have I Got a Story For You" (fra Studio 4°C) og Yasuhiro Aokis "In Darkness Dwells" (fra Madhouse).
       TEGNEFILMPODCASTEN episode 28 byder derfor på følgende segmenter:
 • 00:00 Intro + tak til Karsten Nielsen fra Gaga the Movies og Jan for at skrive søde ting om TEGNEFILMPODCASTEN
 • 06:41 Karakteristik af Batman + anmeldelse af Batman — Gotham Knight
 • 12:11 "Have I Got a Story For You" (manus. Josh Olson, inst. Shojiro Nishimi)
 • 20:34 "In Darkness Dwells" (manus. David Goyer, inst. Yasuhiro Aoki)
 • 27:20 Ekstramateriale på blu-rayen
 • 31:15 Outro + næste episode

TAK FOR SKULDERKLAPPENE TIL KARSTEN NIELSEN OG JAN 
Få overblik over film- og spiludgivelser og hvad der er hot og snot på Karsten Nielsens website, Gaga the Movies. 
Her er Christina Vejløs blogindlæg "Podcasts gør dig klogere — sådan lytter du bedst" på Elektronista-bloggen. Jans kommentar er nr. 3 fra oven.

Batman — Gotham Knight kan som sædvanlig erhverves igennem de rare og altid hjælpsomme medarbejdere hos Laserdisken.dk.


Have I Got a Story For You
Batman dukker op i fire forskellige udgaver i denne kortfilm som en slags kommentar til hvordan Batman-karakteren har ændret sig igennem tiden ud fra de øjne der ser på ham (læs: de tegnere og forfattere der har arbejdet med ham). Her er det fire skateres forskellige historier og indtryk der skaber Batman-karakteren:

Skygge-Batman, flagermuse-Batman og Robocop-Batman.
Også de fire skatere er udført med kantet ikonografisk design. Læg mærke til at ansigtstræk (og dermed reaktionsmønstre, følelser og motivationer) forsvinder, når vi klipper væk fra nærbillederne. Her må publikum selv udfylde de tomme pladser og arbejde med tegnefilmen.

Til gengæld øses der en god portion realisme ind i filmens animation — med masser af uskarpe frames eller karakterer, når motivet bevæger sig for hurtigt til eksponeringshastigheden. Det er kunstigt fremstillet — med computerassistance — men det giver (sammen med de smukke, nærmest fotorealistiske baggrunde) den ellers så kantede og ekspressionistiske kortfilm en filmisk realisme.In Darkness Dwells 
"In Darkness Dwells" oser af gotisk uhygge og ekspressionistisk noir-steming. Her indfinder horror/thriller-trækkene allerede i den første samtale. Læg mærke til de skæve vinkler og billedkompositioner, lyssætningen og de massive skygger, farverne, den symbolske baggrunde (en smadret kirke med Jomfru Maria-status og et stort kors der truer med at brase sammen i forgrunden og med Jim Gordon i baggrunden på sidste frame = troen er ved at slippe op, selv for Gordon), det klaustrofobiske layout, regnvejret og nattestemningen samt de uskarpe og ufokuserede billeder. 
       Og hvad man ikke kan se på stillbillederne er at der er tilsat en overdreven mængde (kunstige) filmkorn. Resultatet er at selv de elementer der skulle virke realistiske eller filmisk realistiske (animationen, de uskarpe billeder og filmkornene) er med til at skabe filmens ekspressionisme og dermed horror/noir-stemningen: 

Og senere, da Batman bliver bidt af KillerCroc og smittes med giften, går filmen i rent mareridtsmode — med blodrøde farver og offerscene langt nede under Gotham City. Det er kirkens overhoved der er kidnappes og skal ofres af pøblen. Byen bliver på den måde en psykologisk tilstand — en metafor for den menneskelige galskab, tydeliggjort i de ekspressionistiske RØDE billeder.Næste episode af TEGNEFILMPODCASTEN
I episode 29 af TEGNEFILMPODCASTEN står den på musik og fis. Af den klassiske slags. Beatles-tegnefilmen Yellow Submarine (1968) udkommer på dansk blu-ray mandag d. 4. juni, og den glæder jeg mig til at se — for første gang faktisk. Lyt med og hør om Lennon—McCartney overlever en tur igennem tegnefilmmaskinen eller det hele oser langt væk af fri hash og 68'er-oprør. 
       Det er i næste episode af TEGNEFILMPODCASTEN som er online og klar til download søndag d. 17. juni. 
       På genhør!


2 kommentarer:

 1. Helt enig i din anmeldelse. I episoden siger du, at der er tre af filmmene som du synes holder - men du får vist ikke nævnt hvad den sidste var? Jeg er nysgerrig efter at høre hvilken det kunne være.

  Forresten er Persepolis tilgængelig på filmstriben.dk gangske gratis :)

  God weekend

  SvarSlet
 2. Hej Haddock,

  Tak for den altid positive feedback!

  Den sidste film fra Madhouse, "Deadshot" men den var ikke så god, at den fik sit eget segment, hehe...

  Og fedt med link til Persepolis! Det er hermed givet videre.

  God weekend til dig også. :)

  Dbh. Martin

  SvarSlet