søndag den 18. november 2012

Ep. 37: Jungledyret Hugo



TEGNEFILMPODCASTEN er klar med den anden episode i temaserien om A-Film og kommercielle danske tegnefilm. Denne gang skal det handle om Jungledyret Hugo (oprindeligt bare kaldet Jungledyret) fra 1993, som er instrueret af Stefan Fjeldmark og Flemming Quist Møller.
       Jungledyret Hugo handler om et meget sjældent og meget nuttet dyr fra junglen, der forvilder sig vej om bord en båd med bananer, der har kurs mod København. Samtidig er der en flok fæle mennesker anført af den store skuespillerdiva, Isabella, der frygteligt gerne vil have fingrene i jungledyret. Men han er en fri fugl og en fræk krabat, og ser med undren på de dyr og mennesker han møder på sin vej...
       I ep. 37 af TEGNEFILMPODCASTEN er det folkene fra A-film, der fører ordet og fortæller om arbejdet med dels at stable et dansk tegnefilmstudie på benene oven på Valhalla (som du kunne høre om i ep. 36) — og selvfølgelig også om arbejdet og tankerne bag Jungledyret Hugo.
       Indholdsfortegnelsen til denne episode ser derfor ud som følger:
  • 0:00:00 Intro
  • 0:05:26 Blu-ray-anmeldelser: Arthurs julegaveræs, Starship Troopers: Invasion og Ponyo på klippen ved havet.
  • 0:14:58 Interview med Anders Mastrup del 1: Etablering af A.Film + valg af Jungledyret Hugo som projekt
  • 0:26:25 Interview med Anders Mastrup del 2: Jungledyret Hugo + A.Films vision
  • 0:39:37 Interview med Jørgen Lerdam del 1: Baggrund hos Don Bluth + karakterdesign og animation i Jungledyret Hugo
  • 0:55:10 Interview med Jørgen Lerdam del 2: Metamorfose-animation + CGI vs. håndtegnet animation
  • 1:12:02 Jungledyret Hugo på dvd + ekstramateriale
  • 1:14:00 Outro + næste episode af TEGNEFILMPODCASTEN





Hvis du vil læse mere om dansk tegnefilm så start her:

  • Den danske animator Harry Rasmussens omfattende hjemmeside, http://www.tegnefilmhistorie.dk.
  • Journalisten Niels Plaschke har også skrevet om dansk tegnefilm gennem tiderne på sin hjemmeside, http://www.plaschke.dk.



Blu-ray-anmeldelser
  • Arthurs julegaveræs (2011) udsendt af Sony Pictures Home Entertainment d. 6. november 2012.
  • Starship Troopers: Invasion (2012) udsendt af Sony Pictures Home Entertainment d. 30. oktober 2012.
  • Ponyo på klippen ved havet (2008) udsendt af Scanbox d. 9. oktober 2012.

"Som i så mange andre Aardman-film så er det karaktererne der står i centrum her. Det samme gør Aardmans computeranimation: Baggrundene og de store settings er EKSTREMT detaljerede. Karakteranimationen er charmerende og spot on."


"Man får stadig følelsen af at være vidne til en temmelig lang cut-scene fra et computerspil. Hele filmen er lavet med motion capture, og af en eller anden grund betyder det at når karaktererne skal animeres i total eller halvtotal så ser det så stift og urealistisk ud."


"Filmen er smukt animeret. Baggrundene er charmerende i al deres farveblyantsagtige stil, mens animationen i sig selv gør ALTING magisk. Er man til Miyazakis magiske tegnefilm, så er denne her en must-buy." 



A.Film etableres
Hovedpersonerne i etableringen af A.Film er Anders Mastrup (projektleder), Stefan Fjeldmark, Jørgen Lerdam, Karsten Kiilerich og Hans Perk (animatorer).

Jørgen Lerdam + Stefan Fjeldmark

 Karsten Kiilerich + Hans Perk

De har alle fem været med på Valhalla, og flere af dem drog efterfølgende til Don Bluths studier i Irland for at fortsætte tegnefilmskarrieren. Jørgen Lerdam var f.eks. med på All Dogs Go to Heaven (1989)

Don Bluth + plakat til All Dogs Go to Heaven.

Da den danske tv-kanal TV2 skydes igang i 1988, skabes der et akut behov for animatorer til reklamefilm. Det trækker danske animatorer hjem fra udlandet og er med til at skabe know-how hos A.Film.

Flemmings Quist Møller og Carl Quist Møllers Jungledyret Hugo
I de to interviews omtales Jungledyret Hugo alene som Flemming Quist Møllers opfindelse, men der er retteligt tale om et samarbejde mellem Flemming Quist Møller og hans søn, Carl Quist Møller, som har tegnet illustrationerne og lavet karakterdesignet til den første bogudgave af Jungledyret Hugo

Carl Quist Møller + Flemming Quist Møller.

Her er Carl Quist Møllers egen testanimation til Jungledyret Hugo fra 1987:


Se flere illustrationer og læs mere på Carl Quist Møllers website her: http://carlquistmoller.dk/lyt-og-se/jungledyret-hugo.


Flemming Quist Møller er måske mest kendt for sin anden store karakter fra 1980ernes børne-tv, nemlig Snuden, som A.Film fandt for passiv og sørgmodig karakter til at man kunne lave en hel spillefilm om ham.
       Her er en af de kendte (og berygtede) flyttefilm om Snuden fra DRs B&U-afdeling anno 1980:



Jungledyret Hugo som tegnefilm
Jungledyret Hugo blev A.Films svendestykke. Der er tale om en billig tegnefilmen, hvor hovedfokus har ligget på selve animationsarbejdet som er fremragende. Som Anders Mastrup og Jørgen Lerdam fortæller så er der sparet lidt på finishen (i form af rentegningen f.eks.) — ligesom der kun sjældent er brugt skygger eller highlights på karaktererne, selv om en stor del af filmen foregår om natten:

Linjeomridsene er i visse indstillinger lidt rough i Jungledyret Hugo.
Anders Mastrup påpeger også at Hugo selv skifter størrelse fra scene til scene — hvilket måske skyldes at der har været flere animatorer om at tegne ham. Sammenlign her Hugo i starten af filmen, hvor han er i junglen, med senere, da han er blevet iklædt dukketøj og placeret i en seng i et dukkehus:


Som det også fremgår af de ovennævnte framegrabs, så er designet af Hugo og de øvrige karakterer lige ud af Disney. Jørgen Lerdam fortæller at designet er rundt, blødt og rart at se på. Hugo har desuden store øjne og proportioner som et barn eller en baby, der kalder på vores beskyttertrang og øjeblikkelige interesse for hans karakter. Det står dog i skærende kontrast til hans indimellem noget aggressive adfærd og sprogbrug. Her kommer det danske islæt (A.Films islæt måske?) ind i filmen...
       A.Films knapt så Disneyficerede udtryk ses også i scenen hvor indianeren skaber sig om til forskellige former for dyr i en herligt syret metamorfose-animation. Det bliver en form for set-up som vi får pay-off'et på til sidst i filmen, hvor det er den diva-agtige Isabella der udsættes for metamorfose-animation:




Næste episode af TEGNEFILMPODCASTEN
I ep. 38 af TEGNEFILMPODCASTEN skal det handle om kronen på værket for A.Film, nemlig Hjælp! Jeg er en fisk (2000) — den dyreste og flotteste danske tegnefilm nogensinde. Glæd dig til endnu et interview med Anders Mastrup og så også med Karsten Kiilerich — én af de andre store kreative bagmænd hos A.Film. Ep. 38 er online og klar til download søndag d. 2. december.
       På genhør!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar